הגל: מה מסביר את הבעיה של המוסלמים עם המודרניות?


מה מסביר את השגשוג האירופאי אל מול הדעיכה של העולם הפועל תחת הפרופהסי הטוטאלי של השריעה. נו כבר ענינו. העניין העיקרי הוא לראות שהגל מחפש את הסיבה המהותית בשמיים, לא ברצפה וזאת הוא מזהה עם ההגיון של Omar, the conquer of Alexandria לגבי הספרים?

אם הם אומרים מה שהקוראן אומר, הם מיותרים; אם הם אומרים משהו שונה הם מזיקים; ergo תן לנו לשרוף ספריות. אנחנו לא יודעים אם זה סיפור אמיתי או לא. מכל מקום, בנצרות, מדעי הטבע התקבלו והשתלבו בהוראה. זאת החשיבות של הכנסיות והאוניברסיטאות שנתנו פתח לכך לעומת המוסדות הדתיים המוסלמים אשר לא נתנו פתח להתפתחות זו.


אבל יש עוד משהו שאינו קשור ישירות להתפתחות מדעי הטבע והאופי הארצי שלהם וזה התפתחות של ערים חופשיות במערב, תחילה באיטליה, ואז גם בגרמניה ובצרפת. הערים במזרח, לעומת זאת, לא היו מקום לגוף אזרחי.


מקס וובר דן בשאלה זו די טוב והרכיב את כל העדויות ביחס להבדל בין הערים המערביות, שממשיכות באופן מסוים את מסורת העיר העתיקה של יוון ורומא, לבין הערים המזרחיות – כלומר, לא רק של העולם האסלאמי אך גם בהודו ובסין, שבהן השליט והעולם המקורב לו – הקורט- היוו את ליבת העיר.


הערים הפכו למוקדי חופש אזרחי ובמידה מסוימת גם לחופש אינטלקטואלי. הגל מזכיר את כל הדברים הללו ומנסה לקשר ביניהם לבין ההבדל הרדיקלי המהותי בין הנצרות מצד אחד לאיסלאם מצד שני.


מבלי להיכנס לעקרונות הדת, יש להוסיף את הקרבה לעולם אסיאתי מזרחי והסביבה העויינת של הטורקיים שגם אז, כמו באיחוד היום, לא היו מורשי כניסה לאירופה. אבל גם יש לטעון לטעות מסוימת של הגל בניסיונו למצוא בשריפת הספרים משהו מהותי לאיסלאם או יותר נכון במשפט שהוביל לכך.


שהרי בכך הגל מתעלם מכך שהרנסנס באסלאם היה בימי הביניים של אירופה – מאות תשיעית עשירית בגדד למשל, ניווט, אסטרונומיה, מתמטיקה- המרכז האקדמי העיקרי. וההיפך.


וכן; כי אין רנסנס של מדעי הטבע באירופה ללא האיסלאם והשילוב שלו עם החזרה של העין לעולם, עם האינספרציה הקלאסית בעולם כבר נוצרי. כך למשל, מערכת המספרים היוונית היוותה עבור אנשי העולם החדש את הסיבה לקטלג את ההיסטוריה מיוון, כולל, עד המאה ה-16 כעת חושך ובורות, ולו משום היעדרה של מערכת ספרות מוסלמית שאיפשרה את הפריחה במדעים עצמם. וכו וכו וכו.


לבסוף יש לזכור הברברים ולא הביזנטים הם הבסיס לקדמה לעבר חופש אצל הגל. זה לא מתוך גרמניות קודם, אלא בדיוק בשל העובדה שלשבטים הברברים אין תרבות ועדיין באין תרבות מבחינת הגל, אין זה אומר שאין להם מה שהיוונים מכנים patrium כמו שהם חסרים כל aghaton. מכאן הפתיחות שלהם לגבוה. לשמיים. אבל הרצפה לא מתאימה.


הקונטרסט הזה יאפשר מימוש של חופש: פרוטסטנטיות.


כאן… יש בעיה אצל הגל, ובכלל לפירוש הגרמני למודרניות.

אגב רוסו מצטט אותו משפט הוא לגמרי בעד, כשמרצה או חושב על היופי של האקדמיה, כשהיא עוד בחיתוליה, ויותר סאלון ממוסד מאשר המפלצת של העשורים האחרונים. בנוסף, אם היינה היה קורא את עמוס עוז, הוא בטח היה זורם עם שריפת הספרים.

Reader Interactions

השאר תגובה

%d בלוגרים אהבו את זה: